Am pornit într-o călătorie plină de aventuri savuroase și sănătoase. În călătoria noastră ne unim forțele pentru explorarea tărâmului Goji existent la noi în țară și totodată pentru expansiunea lui. Harta cultivatorilor, prezentă aici pe site-ul Asociației noastre, oferă indicii legate de potențial și drumurile fructificării potențialului devin din ce în ce mai clare.
Ne exprimăm precum niște temerari, descoperitori, oameni care fac istorie – poate chiar asta suntem: facem istorie în agricultura eco, creștem organizații specifice construite la nivel național în jurul fructului de goji. Își imagina cineva acum zece ani că se va vorbi de Asociația Națională a Cultivatorilor de Goji din România? Pe atunci, cuvântul „goji” aparținea de un alt tărâm, al lucrurilor străine, necunoscute și oarecum ciudate, chiar de nefrecventat.
Astăzi, din contră, este nevoie de o hartă care să arate industria de Goji în plin avânt și ajunsă deja la un nivel lăudabil în țară. O hartă care arată producătorii de Goji și cei implicați în acest domeniu chiar dacă nu sunt producători per se. Deși perfectibilă, este o hartă utilă în a identifica coordonatele zonelor unde cultivatorii activează, precum și a identifica indicii despre oferta lor comercială.
Dacă în afară de centrul de colectare deja existent se va mai construi unul, sau se vor înființa mai multe, este bine de știut unde anume să se construiască, unde se află cel mai potrivit loc din punct de vedere logistic și strategic.
Cu o hartă în față, lucrurile legate de goji se văd mult mai bine
Perspectiva este mai clară mai ales dacă harta este bogată în informații totuși scalabilă, digitală. Această hartă mai reprezintă și starea de fapt a culturii de Goji din întreaga Românie, cu cifre și date legate inclusiv de soiul românesc de goji, soiul Kronstadt. Noi, la proaspăt înființata asociație, avem grijă, iată, din primul moment ca informarea tuturor celor interesați să se realizeze cât mai constant și variat posibil.
Nu numai producătorii de Goji au loc pe această hartă, ci și cei implicați într-un mod sau altul în acest domeniu agricol nișat pe planta, fructul, colectarea fructelor sau comerțul de goji. Secțiunea Harta cultivatorilor este însoțită de secțiuni precum Acasă, Despre noi, Noutăți, Colectare fructe goji și Contact, așa că este un element destul de important pentru Asociația noastră și sperăm că și pentru alte multe persoane, companii sau organizații.
Pentru orice zonă geografică pot fi imaginate și, ulterior, trasate direcții și soluții de colaborare – fiindcă numai colaborarea părților implicate în agricultura bio și dedicate nișei goji va asigura succesul goji în România.
Ce cuprinde micul buletin informațional desfășurat în urma trecerii cursorului pe un punct de pe această hartă? Denumirea, anii de experiență, suprafața cultivată, dacă există pepinieră, locația exactă și numărul de telefon. Atât de simplu, totuși atât de multe lucruri aflate. Tabelele prezintă datele în mod brut, sec, static, însă o hartă le poate prezenta pe scurt totuși consistent, și în mod dinamic.
Iată câteva dintre argumentele pro harta cultivatorilor de goji.
Iată argumentele pro succes în agribusiness-ul din România.